Google

25 Haziran 2007 Pazartesi

Başlangıç...

Haziran/2007 ayında evdeki bütün ampulleri "Kompakt Fluoresan (CFL)" tipi ampullerle değiştirdik.

Bu sayede, tek bir ampulde 5 kat enerji tasarrufu ve 15 kat ömür sağlamış olduk.

Konuya yabancı olanlar için : 20 Watt gücünde bir CFL ampul, yaklaşık 90 Watt değerinde bir geleneksel ampulün verdiği ışığı sağlıyor. Filamentli ampullerin ömrü 1.000 saat ile sınırlı iken, bir CFL ampulün ömrü 15.000 saate kadar çıkabiliyor.

Yaptığım hesaplamaya göre, Türkiye'deki bütün konutlar bu değişikliği yapsa yıllık 3,6 milyon KW-Saat elektrik tasarruf edilebiliyor ve CO2 emisyonu 2,5 milyon ton azaltılabiliyor. Bu ise 7,3 milyon ağacın soluyacağı CO2 miktarına eşit.

Üstelik bu hesaplamaya sanayi kuruluşları ve işyerleri dahil değil...

Şehir içinde kullanmak üzere sadece elektrikle çalışan bir motosiklet aldık.

Motor 250 Watt gücünde. Türkiye'ye ilk gelenlerden. Çin malı. Fişe takıyorsunuz ve yaklaşık 2 saatte şarj oluyor. Bir şarjla yaklaşık 35-40 Km yol yapıyor. Maksimum hızı 35 Km/s. Ağırlığı 80 Kg.

Dik yokuşları çıkamıyoruz, gücü yetmiyor. Geçenlerde arıza da yaptı. Bobinleri yeniden sarıldı.

Bütün olumsuzluklara rağmen şehir içi için ideal. CO2 emisyonu neredeyse sıfır. Henüz şarj için kullandığı elektriği hesaplamadım ama benzine göre fevkalade ekonomik. 2 kişi de binebiliyorsunuz, denedik.

Plaka, ehliyet, ruhsat falan da gerektirmiyor. Alıyorsun, biniyorsun.

Sanıyorum çok yakında bunların 600 Watt ve 1.000 Watt'lık modelleri de gelecek Türkiye'ye. O zaman yokuş falan dinlemez bunlar.